ВКС потвърди присъдите на бандитите, ограбили златото на сестрата на цар Киро

Трима от тях са осъдени, четвъртият е оправдан

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което са потвърдени определените от Пловдивския окръжен съд наказания на трима мъже, признати за виновни в извършване на грабеж на златни накити и пари. Жертвата е сестрата на покойния цар Киро, 75-годишната Марийка Илиева, от която тримата задигнали златни накити за близо половин милион лева, скрити в кутия от бонбони.

Подсъдимите и частният обвинител са обжалвали във ВКС, а прокуратурата е внесла протест срещу съдебния акт на апелативните магистрати.

50-годишният Марин Петров е осъден на 12 години лишаване от свобода. Той е признат за виновен в това, че на 27-и срещу 28-и май 2017 г. в с. Йоаким Груево, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив, като извършител, в съучастие с неизвестен съизвършител и с 39-годишния Александър Кочев и 62-годишния Йордан Станчев, последните двама като помагачи, ограбил златните накити и пари, на обща стойност 442 932 лв. от баба Марийка, като е  употребил за това сила, като грабежът е в големи размери.  Той трябва да изтърпи отделно и присъда от  1 година 10 месеца и 28 дни лишаване от свобода по предходно осъждане, за което  е бил освободен условно предсрочно.

Общо 28 години затвор за бандитите, ограбили златото на сестрата на цар Киро

Александър Кочев е осъден на 9 години лишаване от свобода, а  Йордан Станчев  на 7 години лишаване от свобода. Четвъртият подсъдим е оправдан.

Петров, Кочев и Станчев са осъдени солидарно да заплатят на баба Марийка сума в размер 441 741 лв. за претърпени имуществени вреди, както и  5 000 лева за  неимуществени вреди.

Върховният касационен съд намира, че подадените жалби и протест са неоснователни. Всички обстоятелства по делото са изследвани обективно, всестранно и пълно и въз основа на съвкупната им оценка и първоинстанционния и второинстанционния съд са формулирали вътрешните си убеждения и не са допуснати сочените от страните нарушения.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Подобни статии

Top