Владислав Горанов: Иска ми се да можем утре да се събудим постарому

Ще бъдат подпомогнати и хората с намалени заплати

Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред bTV тази сутрин.

„Трябва да се помисли и за семействата, чийто сумарен доход през кризата е под определен миминимум. С колегите от МТСП работим постоянно върху различни и нови мерки“, посочи Горанов, като потвърди, че става дума за хората, чиито заплати са намалени. „Говорим за безвъзмездна помощ в рамките на социалната мрежа, в която и сега държавата работи“, уточни той.

„Нали не си представяте, че България може да се сравнява с Германия, със САЩ? Приятно съм изненадан от този феномен напоследък – да биваме сравнявани с тях“. Така финансовият министър коментира политическите критики към мерките на правителството и зрителски въпроси, защо у нас не се дават безвъзмездни помощи, а само кредити.„Един хеликоптер да вдигнем и да раздаваме пари – това ли си представят хората?“, попита Горанов.

„Има изградена система, която разглежда всеки случай в зависимост от приноса му. Държавата не може да прати на всички заети в икономиката по една заплата. 25 млрд. лв. заплати са изплатени миналата година – как държавата да замести реалната икономика“, продължи той.

Ето как отговори министър Горанов на въпрос за прецизиране на мярката 60/40

На въпрос на зрители, които искат лошите обороти да са за април, а не първата седмица на март, която няма как да се отчете и съответно да се влезе в изискването за поне 20% по-ниски обороти, за да отговори един търговец на условията за подпомагане по мярката 60/40 и да не се отчита цялото първо тримесечие, Горанов отговори: „Тези критерии са съгласувани със синдикати и работодатели. Няма никаква пречка обаче да ги обсъдим отново и ако трябва, нещо да се промени. Крачка назад е крачка напред, защото целта е да се помогне. 70 хил. души вече са в обхвата на тази мярка, т.е. 70 хил. души не са загубили работата си благодарение на нея“.

„Лудогорец“ не е добре да се възползва от тази мярка“, потвърди той вчерашната си позиция. Но добави, че има много спортни дружества, които биха имали нужда, затова и те влизат в дейностите по това постановление.

1 2

Top