„Властелините на Родопите“ гостуват в Природонаучния музей

През целия месец ноември

Изложбата “Властелините на Родопите” гостува на Регионалния природонаучен музей в Пловдив през целия месец ноември. Жителите и гостите на Пловдив ще имат възможността да се потопят в съкровищницата на биоразнообразието в Източните Родопи. По-голямата част от фотографиите с кадри от впечатляващата природа ще бъдат изложени в зала „Ботаника“, но отделни табла ще могат да се видят и в зали „Бозайници“, „Птици“ и „Земноводни и влечуги“. Те ще са част от експозицията в работното време на музея – от понеделник до неделя от 09,00 до 17,00 часа.

Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва над и 4300 животински вида. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани.

Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“. Районът е и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Източните Родопи подслоняват значителни популации на вълци, чакали и видри в България. Кафявата мечка също започна да се връща в тази част на планината през последните години.

Идеята на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората. И така да помогне за опознаването и опазването на това диво кътче.

Подобни статии

Top