Властите призоваха жителите на пострадалите села в Карловско да не пият вода от чешмата (ВИДЕО) - DC news

Властите призоваха жителите на пострадалите села в Карловско да не пият вода от чешмата (ВИДЕО)

Те дадоха подробности за справянето с щетите в региона

В Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев на брифинг в Каравелово. Стоев се надява до два дни да бъде възстановено водоподаването до всички бедстващи населени места, предава БНТ.

Най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица. Възстановен е мостът между селата Богдан и Московец, възстановен е и малкият мост на Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли.

В рамките на следващата седмица между селата Войнягово и Дъбене ще бъде направен мост с бетонови тръби и отгоре ще бъде натрупана земна маса. Хората от тези две села имат и обиколен път, по който да минат до възстановяването на съоръжението.

В бедстващите села е докарана много техника, но част от нея все още не може да се използва, преди да се оттече водата.

В Каравелово работят 4 фадрома, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка. Освен това работят 60 доброволци и 60 войници с 5 резачки.

В Богдан има 4 фадрома, 2 самосвала, 1 верижен багер, 20 доброволци и 40 войници с три резачки. Преди половин час в селото са отишли още 53-ма военнослужещи с още три резачки.

В Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 войници с допълнителен багер и 4 резачки.

За утре горското стопанство в Смолян ще изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ от „Напоителни системи“ – Сливен – изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на дигата на Струма.

„Натиснал съм още от вчера ръководството на ВиК-Пловдив да работи активно особено в този район, тъй като тук има проблеми с водоснабдяването“, каза Ангел Стоев.

Община Сопот също е без вода, макар да не е толкова засегната. Имаме не само прекъснати водопроводи, но и разрушени водохващания. Двигателите на някои помпени станции също са под вода.

„Моля населението да прояви мако търпение, работи се непрекъснато, поддържам непрекъснат контакт с ВиК Пловдив. Надявам се в срок не повече от два дни водоснабдяването да бъде възстановено“, каза Стоев.

Качеството на водата – РЗИ – Пловдив е поела ангажимент да се взимат проби по два пъти на ден от всяко населено място, за да е сигурно, че водата не е заразена.

„Дотогава призоваваме населението да не използва вода от чешмите, докато не получи официална сакнция от своя кмет“, призова Ангел Стоев.

Най-важното беше да спасим хората и тук имаме пълен успех, тъй като нямаме нито един загинал и пострадал, което рядко се случва при такова широкомащабно бедствие, коментира областният управител на Пловдив. Той благодари на армията, спасителните екипи, пожарната и всички доброволци, притекли се на помощ.

„В кметството на Слатина са настанени 65 души, в кметството на Каравелово са настанени 15, в болницата в Карлово има 6 души“, уточни Стоев. Голяма част от евакуираните са отишли при роднини.

По думите на земеделския министър Явор Гечев не е имало масово изсичане на гори, възложени са проверки на горските ведомства и структурите на полицията. Гечев каза, че 200 литра дъжд са паднали на около 25-26 км територия в рамките на четири часа.

„Първоначалната проверка показва, че сечите са с много ниска интензивност, тоест не би трябвало да има проблеми от поголовни сечи в този район. 15 метра от едната и от другата страна на всяко от деретата е т. нар. екологична зона, при която няма право да се пипат дърветата. В момента това цялото нещо по продължение на 15 км нагоре към Богдан е свалено от водата. Поголовно бедствие“, коментира той.

Гечев обясни, че покрай Богдан и Каравелово изобщо няма диги на „Напоителни системи“, няма и язовири по пътя на водата.

„Пак казвам, ако има нарушение по отношение на каквото и да е – незаконно, законно, неправилно боравене с със стопанисването на дървата, то ще бъде публично и ще бъдат взети мерки, на този етап данните не потвърждават поголовни сечи в този район“, каза министърът.

Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от Военновъздушните сили ще участват днес, 4 септември, в преодоляването на последиците от големите наводнения в община Карлово.

В дейностите по разчистването на засегнатите райони се включват 90 човека от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 20 човека от 110-и логистичен полк – Пловдив и 20 човека от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-и инженерен полк, с товарни автомобили с повишена проходимост и моторни резачки. Те действат в селата Богдан, Каравелово, Слатина и др. Към тях се присъединиха и два модула от по 25 човека от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово.

Работата на всички военнослужещи се ръководи от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

Участието на военнослужещите е по разпореждане на министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top