Властта в Асеновград се заема с проекта за пътя до Мулдавския манастир

Ремонтът на Мулдавския манастир продължава и догодина, ще искат още пари

Отчуждаването  на имотите трябваше да започне още преди две години

Процедура по промяна на предназначението на няколко терена от горския фонд по пътя за манастир „Света Петка“ край Асеновград започва общината. Вече текат разговори между управата на града и регионалното звено по горите в Асеновград, съобщи заместник-кметът по строителството инж. Стоян Димитров.

Горските терени са необходими, за да осигурят  ширина на платното, отсечка  от републиканския път Асеновград-Кърджали  до Мулдавския манастир. 3-километровото трасе ще бъде еднолентово с разширения за разминаване на леките автомобили. Проектът предвижда и изграждане на водопровод с две помпени станции до манастирския комплекс, който все още се възстановява от големия пожар преди десет години.

По проекта има изградена отсечка от 500 метра още преди 9 години, по време на първия мандат на д-р Христо Грудев. Асфалтът обаче вече е компрометиран, заради изнасянето на тежки товари от кариерата в близост. За строежа тогава държавата беше отпуснала около 400 хиляди лева.

 

Отчуждаването  на имотите трябваше да започне още преди две години, когато лично премиерът Бойко Борисов беше на посещение в манастира и поръча на тогавашния кмет д-р Емил Караиванов да задейства процедурата. До момента обаче това не се е  случило.

Тогава министър -председателят  обеща, че правителството ще отпусне нови 3 милиона лева за довършване на ремонта на изгорялото крило на манастира и за ремонт на пътя.

3 млн. лв. дава Бойко за изгорелия Мулдавски манастир (СНИМКИ И ВИДЕО)

Заради забавените процедури по отчуждаване обаче сега, новата власт ще се наложи да търси нов начин за осигуряване на средства от държавата.

 

Подобни статии

Top