Влизат в сила новите противоепидемични мерки в Пловдив

Базари, коледни и новогодишни тържества няма да има, но ще има празнична новогодишна заря

От днес  до 31.01.2021 г. влизат в сила новите противоепидемични мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. С решение на общинския кризисен щаб в Пловдив остават затворени нощните заведения, игралните зали и казината, спортните зали, фитнес центровете и залите за групови занимания към тях. Всички заведения за хранене и развлечения няма да работят, като се допускат само доставки или взимане на храна за дома и офиса. МОЛ-овете също остават затворени с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, както и институциите, който работят в тях – банки, доставчиците на услуги, хим. чистене и др.

Остава в сила забраната за провеждане на: събития, конференции и конгреси, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и др. присъствени обществени мероприятия, спортни мероприятия с публика, колективни спортни мероприятия за хора под 18 години с изключение на картотекирани спортисти към спортните федерации.

Според заповедта на министъра от 4 януари 2021 г. се възобновява присъственото обучение в детските градини и ясли и на учениците от 1. до 4. клас. Допуска се провеждането на извънкласни дейности в рамките на училищните паралелки, провеждането на държавни изпити. Отварят се музеи, галерии и кина при заетост до 30%, дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски. Театрите ще продължат да работят при правилата от заповедта на МЗ от 25.11.2020 г. Ресторантите в местата за настаняване ще работят при капацитет до 50% между 6:00 и 22:00 ч.  Пълната заповед може да намерите ТУК.

Продължава осъществяването на засилен контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на Община Пловдив от съвместни екипи на Пловдивския общински инспекторат, ОП „Общинска охрана“, Областна дирекция на МВР – Пловдив, Сектор „Общинска полиция – Пловдив“.

Разрешават тренировките за картотекирани спортисти под 18 години

Също от днес младите картотекирани състезатели в индивидуалните дисциплини от Пловдив могат да подновят тренировките си.  „Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18 годишна възраст. Изключение се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика“, гласи промяната.

Това ще става при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и съблюдаването на необходимата дистанция.

Припомняме, че с решение на Общинския кризисен щаб на територията на града няма да се проведат коледните и новогодишните тържества на открито. Община Пловдив и район „Централен“ ще създадат организация за поставянето на коледна украса на Малката главна, след като заради противоепидемични мерки бе отменен традиционният „Коледен базар Капана“.

Община Пловдив ще организира празнична заря в Новогодишната нощ.

Подобни статии

Top