ВМРО-БНД: Кой ще поеме отговорност за застрахованите в ЗК „Олимпик“ здравни заведения? (ВИДЕО)

„Кой ще поеме отговорност за здравните заведения, които са били застраховани във фалиралата ЗК „Олимпик“, ако във времето, в което не е сключена застраховка, се случи щета в някое от тях?“

Този въпрос задава на кмета съветникът от Патриотичен фронт (ВМРО-БНД) Стефан Послийски  в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и входирано днес в общинската администрация.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че общинските ДКЦ-та и МБАЛ „Св. Мина“ са застраховани във фалиралата гръцка компания.

Пловдивски ДКЦ-та, КОЦ и МБАЛ „Св. Мина“ засегнати от фалита на „Олимпик“

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Тотев,

От съобщение  на Комисията за финансов надзор става ясно че, на 10 август 2018 г. е назначен предварителен ликвидатор на Застрахователна компания (ЗК) „Олимпик“ от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър. По информация от надзорния орган на Република Кипър лицензът е отнет поради неплатежоспособност на дружеството.  
С оглед на гореизложеното Ви отправям следното питане:
– Имате ли информация предприети ли са действия по ново застраховане на застрахованите общински здравни заведения в града? Ако са предприети какви са те?

– Колко са и кои здравните заведения, които са собственост на Община Пловдив и остават без застраховка?

– От Чл.10 (1) точка 24 от Наредба за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване правата на собственост на Община Пловдив върху общинската част от капитала на търговските дружества става ясно, че Общински съвет Пловдив, като упражняващ правата на едноличен собственик на капитала в общинските еднолични дружества с ограничена отговорност има правомощия да одобрява избора на застраховател, преди сключване на договорите за задължително застраховане на имущество. В тази връзка какво се случва с останалите без застраховки заведения , след 18-ти Август когато няма да има действащи застраховки?

– Трябва ли да има извънредна сесия на Общински съвет Пловдив за получаване на разрешение за сключване на застраховка?

– Кой ще поеме отговорност, ако във времето в което не е сключена застраховка се случи щета в някое от здравните заведения (надявам се да не съм лош пророк и да не се стига до това)?

Очаквам да получа писмен отговор, който да бъде огласен в най-скоро време, понеже ситуацията налага спешни действия.

Общината трябва да предприеме спешни мерки за пострадалите здравни заведения,

настояха пред журналисти днес от градската организация на ВМРО-БНД. На извънредна пресконференция кметът на „Южен“ Борислав Инчев, който е и председател на организацията в Пловдив и съветниците Стефан Послийски и Нина Гьошева  настояха управителите на лечебни заведения сами да сключват застраховките, без договорите да бъдат одобрявани от местния парламент.

Управителят на ЗК „Олимпик“ за Южна България Пепа Деведжиева, която е и съветник от Реформаторския блок, отговаря във Фейсбук на клиентите си, но не е изразила позиция като съветник, посочиха воеводите. Според тях нейната отговорност е двойна – и като представител на фалиралата застрахователна компания, и като зам.-председател на Общинския съвет.

Патриотите настояват да се промени членът в общинската наредба, според който управителите на общинските здравни дружества трябва да изчакват ОбС да одобри договорите. „Какво се случва, ако до 13 септември, когато е първата сесия на местния парламент за новия политически сезон, в някое от ДКЦ-тата стане пожар или се случи друг инцидент“, попита Инчев.  И посочи, че ВМРО ще подкрепи действията на общината, но тя трябва да реши какво да прави.

По думите му, градската управа трябва да каже, ще се наложи свикването на извънредна сесия, за да се гласуват новите договори, тъй като досегашните застраховки изтичат в 00.00 ч. на 18 август.

Повече вижте във видеото от пресконференцията:

Подобни статии

Top