ВМРО настоя за план и яснота по проблема с липсата на места в пловдивските детски градини

Кметът Здравко Димитров предлага увеличение на децата от първа възрастова група за учебната 2020 – 2021 година

Администрацията за пореден път бяга от решаването на основен проблем – недостига на свободни места в пловдивските детски градини. Така градският лидер на ВМРО Борислав Инчев коментира предложение на кмета Здравко Димитров за увеличаване броя на децата в първа група на 30.

ВМРО ще го подкрепи. Смятаме, че е стъпка, която ще позволи на повече родители да запишат своите дечица. Но това е единственото положително в предложението. 30 деца в група не е решение на проблема, а отлагането му, категоричен бе Инчев.

По думите му липсата на достатъчно места е дългогодишна сага. „За съжаление и през тази година родителите остават излъгани, защото в бюджет на Община Пловдив няма достатъчно средства за строежа дори на една детска градина. Ще припомни, че в предизборната си кампания кметът обеща 12 нови градини„, посочи Инчев, който – като бивш кмет на район „Южен“, изтъкна и друг станал печално известен на пловдивската общественост факт – постоянното отлагане и спънки пред новата дтеска градина на бул. „Александър Стамболийски“.

За обекта има готов проект от края на 2018 година, има обявена обществена поръчка. И тук свършва яснотата.

Въпреки че има осигурени средства, никой в Общината не може да каже, какво се случва с процедурата по избор на изпълнител на тази поръчка. Ние ще настояваме да знаем. Ще внесем питане, искане и предложение за отговори: през 2021 година и до края на мандата – колко детски градини ще бъдат построени и къде; ще задели ли Общината необходимите средства. Отделно – не е ясно какво се случва с детска градина „Каменица“, не е ясно дали и кога ще се прави пристройка към детска градина „Зорница“… В район „Южен“ и район „Северен“ има най-голям проблем с недостига на места, но точно за тях няма ясен план„, очерта ситуацията градският лидер.

Борислав Инчев бе категоричен, че ако хората му не получат уверения и доказателства, ВМРО повече няма да подкрепя решения, които не отстраняват генерално проблемите, а напротив – само водят до задълбочаването им.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА КМЕТА:

С аргумента недостиг на места в пловдивските детски градини кметът Здравко Димитров предлага общинските съветници да завишат броя на дечицата от първа възрастова група за учебната 2020 – 2021 година, става ясно от документацията за предстоящата общинска сесия.

На 14 май е проведено първо основно класиране за градините. Според данните броят на обявените свободни места за първа група е 2070; общият брой на кандидатствалите деца е 2327; класирани са 1886 деца, от тях 86% по първо желание. За второто основно класиране, което ще се проведе на 4 юни, директорите на общинските детски градини ще обявят всички възможни допълнителни места – до 25 в група, посочват от общинската администрация. Според направените анализи останалите след първото класиране 184 свободни места няма да стигнат за некласиралите 441 дечица.

От друга страна – се казва в кметското предложението до общинските съветници, средномесечната посещаемост преди обявяване на извънредното положение е била под 18 деца за първа възрастова група. По тази причина се иска завишаване броя на децата на 30 там, където има чакащи за класиране. 

Подобни статии

Top