ВМРО-Пловдив почете паметта на Гоце Делчев - DC news

ВМРО-Пловдив почете паметта на Гоце Делчев

По предложение на ВМРО, пловдивските общински съветници почетоха на крака с едноминутно мълчание националния герой

Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Пловдив,  съветниците от ВМРО оставиха постери с лика на Гоце Делчев на всяка банка. Акцията е по инициатива на общинския комитет на воеводите и е част от поредица събития свързани с паметта за  българския национален герой Гоце Делчев, а повода е 120 години от гибелта му.

Постера с портрета на  Гоце Делчев от поредицата „Героите на България“. На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П.Яворов посветено на великия българин и риторичния въпрос на ВМРО към гражданите: „Ще им дадеш ли Гоце, българино?“. Целта на е да провокират съгражданите и сънародниците си относно опитите за кражба на историята от страна на РСМ и перманентните провокаци с поругаване на български културни институции там,  и  в контекста на сагата около еврочленството на западната ни съседка.

Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи и не една-две народни песни възпяват подвизите му и невероятното въздействие, което има върху хората около себе си.

Воеводите обясняват защо е важно да пазим и да не предаваме националните си герои, защо е важно да не дадем историята си.

1 2

Подобни статии

Top