ВМРО почете паметта на изкланите в местността „Остромила“ (СНИМКИ)

От градската организация поднесоха цветя на паметника по случай 142 години от Освобождението на Пловдив от турско робство

ВМРО Пловдив по традиция почете паметта на Душо Хаджидеков и всички 125 български бунтовници, изклани по заповед на Сюлейман паша при освобождението на Пловдив. Паметникът в „Остромила“ се поддържа от членове и симпатизанти на партията, а през миналата година по предложение на общинските съветници на родолюбивата организация той бе изцяло обновен със средства от Община Пловдив.

На 15 януари 1878 година Пловдив е атакуван от ескадрон под командването на капитан Александър Бураго, състоящ се от едва 63-ма конника. Османската градска управа решава, че руснаците ще пристигнат с многобройни сили и по-скоро от очакваното. Затова турските войски – под командването на Сюлейман паша, панически напускат града, но в бързината дори не успяват да го опожарят, подобно на други градове в пределите на Тракия. Часове преди атаката обаче, от затвора „Таш капия“ са изведени 125 български бунтовници и по заповед на Сюлейман паша са изклани в местността на Остромила. Сред тях е и видният родолюбец, патрон на училищното дело Душо Хаджидеков от Чирпан.

Подобни статии

Top