Внасят петиция за спешно изграждане на закрит плувен басейн

Петицията е адресирана до кмета, областния управител, общинския съвет, премиера и министъра на спорта

С открито писмо плувната общност на Пловдив – треньори, родители, малки и големи приятели на плувните спортове, настояват пред местните и държавни институции за изграждането на 50-метров общински плувен басейн.

„Пловдив има близо столетната традиция в плуването и нашите състезатели са разнасяли славата на града по всички континенти“, се казва още в писмото, подписано и от ръководствата и треньорите на плувните клубове „Спринт“ и „Младост“.

В подкрепа на искането се припомня, че в Пловдив има 300 картотекирани състезатели по плуване и три пъти повече малчугани и възрастни, които търсят специалисти и база, за да се научат да плуват. Средно на ден треньори по плуване тренират в единствения закрит 25-метров плувен басейн с 5 коридора с по 50 деца, а вечер с най-малките, в един коридор се струпват по 18-20 плувци.

Два пъти в годината Пловдив е домакин на Държавни лични отборни първенства по плуване, ежегодно се провеждат и два големи международни турнира по плуване с подкрепата на община Пловдив, всеки с по над 450 участници от 35 до 40 клуба от страната и чужбина. Само на последния международен турнир „Младост“ плувците от двата пловдивски клуба, трениращи на общинския басейн, спечелиха 216 медала, от които 91 златни. Пак пловдивски деца за последните две години са поставили 25 републикански рекорда.

Подписалите писмото са категорични, че Пловдив има крещяща нужда от олимпийски плувен дом и призовават лидерите на града „да решат този пулсиращ казус“.

Откритото писмо, подкрепено с подписка от близо 2000 души, е изпратено до кмета на града Иван Тотев, до областния управител Здравко Димитров, до председателя на Общинския съвет Савина Петкова, както и до премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев.

Подобни статии

Top