Внимание! Ако кръвното ви е под 120, отидете на лекар

Хората с хипертония да се въздържат от посещението на места над 4000 м надморска височина

Европейският конгрес по кардиология, който се провежда в Мюнхен от 25 до 29 август е най-големият научен форум в света. От над 65 000 членове на Европейското кардиологично дружество (ESC) над 30 000 присъстват на конгресите.

На поредния конгрес бяха представени новите европейски стандарти за лечение на високо кръвно налягане. Няма промяна в началото на терапията, която започва, когато човек поддържа трайно стойности над 140/90. За хората под 65 години систоличните стойности трябва да са между 120 и 129 mmHg., а за тези над 65-годишна възраст 130 или 139 mmHg. Специалистите подчертава, че кръвно под 120 не е препоръчително за нито една от възрастовите групи.

„Ако сте на възраст между 65 и 80 години и кръвното ви налягане е над 140/90, трябва задължително да се обърнете към лекар. Данните показват, че лечението ще намали риска от инсулт и сърдечни заболявания“, заяви по време на форума проф. Брайън Уилямс от University College London, Великобритания , който е председател на работната група, изготвила насоките.

В текста се посочва още, че никога не бива да се отказва лечение заради възрастта. При пациенти над 80 години, които никога не са били лекувани, терапията трябва да започне, ако систоличното кръвно налягане е 160 mmHg или по-високо. В същото време тези, които вече приемат лекарства, не бива да ги спират след тази възраст.

За пореден път проф. Уилямс представи тезата си, която вече е част и новите насоки, че е добре лечението при хипертониците да започне с най-малко две различни субстанции и това може да бъде комбиниран медикамент. До момента се предлагаше лечението да стартира само с едно активно вещество.

Насоките насърчават използването на комбинирани медикаменти, защото това улеснява пациента и той със сигурност ще вземе лекарството.

1 2

Подобни статии

Top