Внимание! Как да се предпазим от горещините

Днес почти на цялата територия на страната е обявен жълт код за опасно високи температури.

Трябва да се пият повече течности, най-вече вода.

Синоптиците очакват горещ ден с температури на места до 35-36 градуса. Специалистите съветват да не излизаме по обед в най-големите жеги.

За да се избегнат рисковете от топлинен удар лекарите препоръчват приемане на много течности, избягване на разходки под открито слънце и специален режим за децата и възрастните.

Непоносимите горещини са най-опасни за малките деца. За предпазването им педиатрите съветват родителите да спазват специален режим. Да не предприемат разходки в най-горещите часове през денонощието.

Всички ние трябва да увеличим времевия диапазон, в който по-добре да не се появяваме на слънце. Хората обикновено почиват от 14-16:00ч., но съветът на специалистите е да се увеличи диапазонът от 11:00 -18:00 часа.

Ако се налага излизане, хората трябва да са облечени в светли дрехи и ако това става  хората да се стремят да се движат  през  хладните паркове и сенчести градини.

Лекарите предупреждават, че риск от жегите има и за възрастните хора. Ако се стигне до инцидент – лекарите съветват болният да бъде изнесен веднага от източника на пряко слънчево греене, дрехите му да се разхлабят, да се напръска с вода и да се слагат студени кърпи на челото му.

Лекарите съветват хората с проблеми със сърдечни проблеми да стоят на сянка и да не излизат навън в най-големите жеги. Пациентите с високо кръвно са най-уязвими.

По-възрастните хора имат и други сърдечно -съдови заболявания, както и  мозъчно -съдова болест, така че винаги е комбинация между няколко заболявания, която е опасна за здравето  в горещото време.

Медиците са категорични, че в горещите дни трябва да се избягват тежките и мазни храни и да не се злоупотребява с алкохол. Трябва да се пият повече течности, най-вече вода.

Top