Вода с качества на минералните извори в Карлови Вари блика в Асеновград

С качеството на минералната вода в Хисаря и Павел баня се оказва Сондаж 1 в Асеновград.

Лечебната сила на минералния извор е открита преди дни, след направена балнеоложка оценка на специалисти в Министерството на здравеопазването. С водата от лековития извор от години се пълни открития плувен басейн в центъра на града.

„Водата, която извира от Сондажа се приближава като качество на  прочутите  балнеокурорти Хисаря и Павел баня. За любопитните Асеновград може да се превърне във втори Карлови Вари”, поднесе шеговито информацията кметът на града д-р Емил Караиванов.

Според експертни проучвания на здравното министерство, тя повлиява ставни проблеми като коксартроза и ревматоиден артрит, заболявания на периферната нервна система като дископатия, радикулит, плексит.

Отлично се чувстват и хора, страдащи от кожни проблеми и болни след постравматични и постоперативни заболявания. Когато водата се пие, тя помага при отоци, успокоява моториката на стомаха и понижава холестерола.

По състава си минералната вода в Асеновград е с ниска минерализация и съдържа хидрокарбонатни и калциеви йони.

„Община Асеновград поиска анализ на минералния състав на басейна, тъй като такъв през годините не е правен”.

Думите са на кмета д-р Емил Караиванов, който твърди, че водата в градския басейн може да се използва за лечебни цели.

Управата на града вече е възложила изработката и на специални табла, които да информират жителите и гостите на града за минералния състав и лековитите качества на водата.

Табелите ще бъдат поставени на входа на плувния комплекс, както и в зоната на двата извора на пазар „Асеница” и чешмата срещу пожарната служба в Асеновград.

В момента мога да препоръчам водата да се темперира до температурата на тялото-35-36 градуса и да се прилага  външно”, посъветва като лекар кметът на Асеновград Емил Караиванов.

 

 

 

Подобни статии

Top