Водостоци блокираха пътя за селата над Асенова крепост

Израждането на два водостока

спря движението към високопланинските села над Асенова крепост. За близо три часа единственият път към Лясково, Яврово  и Добралък остана блокиран за автомобили, заради  укрепителни дейности, свързани с действащото свлачище над крепостта.

„В момента се извършва повърхностно отводняване на терена, като се поставят две тръби под платното. Така дъждовната вода, която се стича по склона няма да се просмуква под пътя, а ще се отвежда надолу по ската”, обясни инж. Атанас Тошев, директор на строителната дирекция към общината.

Вече е изградена пилотна система, дренаж за отвеждане на дъждовната вода и около 30 метра подпорна стена. Укрепителните дейности трябва да приключат до средата на ноември.

Работата по възстановяване

на опасното трасе към Асенова крепост започна, след като община Асеновград получи втория транш от парите през пролетта. Средствата са от Комисията по бедствия и аварии. Сумата е в размер на 824 000 лева и ще бъде вложена в проблемните участъци ЛОТ 1 и ЛОТ 5, които са най-критични.

Вторият транш финансиране ще обезопаси окончателно свлачищата по пътя към националния паметник на културата Асенова крепост и трите населени места – Лясково, Яврото и Добралък.

Миналата година от община Асеновград укрепиха свлачището на три места по трасето. Тогава държавата отпусна средства в размер на 1,3 млн. лева.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top