Водосвет и курбан на Духовден в Дедево - DC news

Водосвет и курбан на Духовден в Дедево

Храмов празник на над 150-годишния параклис „Свети Дух“

На Духовден, както в Дедево наричат Деня на Светия Дух, храмовият празник на над 150-годишния параклис ще бъде почетен с водосвет, отслужен от отец Димитър. В 12.30 часа свещеникът ще освети и курбана за здраве.

По-специален ще е тазгодишният Духовден за дедевчани, тъй като старият храм ще отбележи „междинен“ вековен юбилей. Междинен, защото – според вградения в източната външна стена на параклиса каменен знак – през 1922 година той бил нает и обновен от неизвестен на местните бачковлия. Но, вероятно поне 50 години по-рано, смятат местни летописци, „Свети Дух“ е бил съграден с дарения и доброволен труд там, където според преданията преди 400 години е възникнало селото – край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук. Точно тук дедевчани много искали да бъде и черквата им.

Но след като „Свети Атанасий“ била издигната на най-високото в селото и осветена през 1838 г., впоследствие, вероятно още в турско, те съградили на първоначално желаното от тях живително и свято място скромния параклис с аязмо – „Свети Дух“.

Празникът се организира от Църковното настоятелство с подкрепата на кметското наместничество и дарители.

Подобни статии

Top