Водят дела за домашно насилие заради по-благоприятен развод в Пловдив

Трикът се използвал най-вече при имуществени спорове

Част от делата за домашно насилие, които в Пловдивския съд не са никак малко, е възможно да се водят, за да се постигне по-благоприятен развод. Това обясни пред журналисти председателят на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев.

„Обикновено имаме случаи, които се развиват в петък следобед, защото ако се отстрани евентуалният насилник от жилището, той през уикенда ще е някъде навън. Има често такива случаи, а после в самото производство не се доказва изцяло насилието, което е показателно и за нас, че освен чисто практически и защитно за жертвата, понякога се използва и в по-особени такива производства, при решаване най-вече на имуществени спорове, при предоставяне на жилища и т.н.„, уточни Калибацев.

При все това повече от половината дела за домашно насилие били съвсем основателно заведени.

235 дела са заведени от началото на годината досега, броят им е малко по-малък от тези през миналата 2018 година,  когато са били 258. Така тези дела бележат устойчивост като тенденция, посочи председателят на Районния съд.

В същото време от началото на годината досега са образувани 938 дела за развод, като цифрата е почти същата, както през 2018-та.

Подобни статии

Top