Военен полицай, докладвал за нахлуването на американците в цех в Чешнигирово, намерен мъртъв

Ст. лейт. Тодор Манчев е открит прострелян в спалното в полигона „Ново село“

Военен полицай е бил открит мъртъв, с огнестрелна рана в гърдите в спално помещение в района на полигон „Ново село“. Това съобщиха от Министерство на отбраната с официално съобщение до медиите.  Пристигналият медицински екип от МБАЛ – Котел е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор. Предстои да се изясни дали става дума за самоубийство.

Ст. лейт. Тодор Манчев е бил участник в учението, при което американски военни нахлуха в цех в Чешнегирово на 11 май, става ясно от съобщението.

От военното ведомство обаче опровергават появилите се манипулативни твърдения и внушения в някои пловдивски медии за участието на ст. лейт. Манчев, служител във Военна полиция – Пловдив, в учението в Чешнегирово.

Според твърденията на два пловдивски сайта името на починалия се свързва с учението в пловдивското село, като се твърди, че той е един от наказаните за случилото се там военни. Ст. лейт. Манчев е бил в района и е докладвал на началниците си, но така и не е било предприето нищо, докато случаят не се разкри от медиите.

От военното министерство предоставиха допълнителна инфорамиция по случая с инцидента в Чешнегирово.

След проведена служебна проверка на Регионална служба „Военна полиция“ в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал  старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Продължава проверката на Служба „Военна полиция“ за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица,  имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив.

Снимка: bvpa.bg

Подобни статии

Top