Военната прокуратура в София пое разследването за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев

Военният полицай бе открит мъртъв, с огнестрелна рана в гърдите в спално помещение в района на полигон „Ново село“

Военно-окръжна прокуратура–София ще продължи разследването по досъдебното производство, образувано от Военно-окръжна прокуратура-Сливен във връзка със смъртта на младия офицер ст. лейт. Тодор Манчев, настъпила на 19.07.2021 г. в района на котленското село Мокрен.

Припомняме, че младият военен полицай е бил открит мъртъв, с огнестрелна рана в гърдите в спално помещение в района на полигон „Ново село“. Тогава от военното министерство съобщиха, че се разследва дали става дума за самоубийство, а самото разследване бе поето от Военната прокуратура в Сливен.

Военният полицай е участвал в учението при което американски военни нахлуха в частен цех в Чешнегирово на 11 май. От Министерство на отбраната съобщиха, че след проведена служебна проверка на Регионална служба „Военна полиция“ в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са били санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

Военен полицай, докладвал за нахлуването на американците в цех в Чешнигирово, намерен мъртъв

Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения. Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. обаче, са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Депутатът Владимир Маринов пита военния министър за самоубилия се военен полицай

Предстои извършването на множество процесуални действия с оглед осигуряване на пълно, законосъобразно и ефективно разследване.

Разследването за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев е взето на специален надзор от ВКП и ВАП

Досъдебното производство е под специален надзор на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

Снимка: Фейсбук/Боян Дуранкев

Подобни статии

Top