Военни и учени ще си сътрудничат в Пловдив

За усвояване на нови технологии и обучение на студенти

Съвместното командване на специални операции и Техническият университет – филиал Пловдив сключиха договор за сътрудничество. Подписите под документа поставиха генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специални операции, и проф. д-р Въльо Николов, директор на Техническия университет – филиал Пловдив. В текста е отбелязано, че двете страни имат общи цели, за постигането на които обединяват усилията си:

напредък в развитието и използването на нови технологии и продукти;

издигане нивото на учебната и научно-изследователската дейност;

обогатяване и развитие на базата за научни изследвания;

регионално развитие и просперитет.

След подписването проф. Въльо Николов припомни, че филиалът на Техническия университет в град Пловдив започва дейността си с факултета за специална подготовка, обучаващ инженерни кадри за отбранителната ни промишленост. Обучението на студенти в областта на авиацията, оръжейното и боеприпасно производство продължава и днес. Затова ние имаме интерес да поддържаме контакти със Съвместното командване на специалните операции, за да могат наши студенти да се запознават директно с експлоатацията и поддръжката на изучаваната военната техника, като част от учебния процес, както и да отиват на стаж във военни формирования, обясни интересите на висшето учебно заведение проф. Николов.

Подписвам този договор с убеждението, че ще получим знания и техническа помощ за поддръжката и усвояването на нашата техника. Шестима от нашите служители са завършили Техническия университет, а в момента един се обучава тук. Ще подкрепям всички наши военослужещи, които искат едновременно да работят и да учат във филиала на Техническия университет, заяви на свой ред генерал Матеев.

Подобни статии

Top