Военният министър: Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, не е човешка грешка

Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен

„Полетът е възстановен до последната секунда, цялата информация е снета. Потвърждават се заключенията от доклада на Военна полиция. Не е човешка грешка, загубата на пространствена ориентация е нещо специфично. Има посочена вторична причина, има неща, които е могло да бъдат направени по-добре на земята“. – Това заяви пред БНТ тази сутрин служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Припомняме, че при инцидента загина подп. Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево, който е пилотирал изтребителя.

По думите на военния министър операцията по намирането на черната кутия е уникална, поради дълбочината. Според него лабораторията в Русия, в която беше изпратена, очевидно е секретна.

„Това е извън моите правомощия – да посочвам виновни. Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, ракета. Не са приключили следствените действия по случая. Главният командващ е българин, учението е българско“, допълни Георги Панайотов.

Той добави, че Българската армия се нуждае от превъоръжаване – нови оръжия, самолети, хеликоптери, танкове, радари, оборудване.

Във връзка с инцидента в Чешнегирово и смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев той заяви:

„Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент със смърт на млад български военнослужещ, за да се прави партийна пропаганда. Разпространяват се безскрупулни лъжи. Това, което направи Военна полиция, след като е открила безжизненото тяло, е да обезопаси стаята, докато дойде представител на прокуратурата, след това всички следствени действия и разследвания са правени от тях, не от Военна полиция и Министерството на отбраната. Ние приемаме техните заключения, защото случаят не е под нашата юрисдикция. Министерството на отбраната никога не е казвало дали е убийство или самоубийство“.

Георги Панайотов подчерта, че в писмо до него родителите на старши лейтенант Тодор Манчев са изразили притеснение, че най-вероятно смъртта му не е самоубийство. Той припомни, че е изискал документацията от Военна полиция в Пловдив и добави, че въпреди предложението категорично е отказал да накаже ст. лейт. Манчев, но е наказал неговия пря началник.

Припомняме, че със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. обаче, са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Първоначалната версия за разследването на инцидента беше самоубийство. След ексхумация на тялото обаче, прокуратурата започна работа по нова версия – умишлено убийство. До смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев се стигна след нахлуването по погрешка на американски военни в производствен цех в Чешнегирово.

По думите на министъра пред БНТ има огромен проблем в регионалната служба в Пловдив.

„На територията на Афганистан все още има хора, които са работили за България и трябва да бъдат евакуирани, около 15-20 души“, каза още Георги Панайотов.

Подобни статии

Top