Воеводите в Пловдив: Фондация GLAS с изложба от гей парадите на Балканите (ВИДЕО)

Опозицията в ОбС иска оставки в „Пловдив 2019“

Фондация GLAS ще представи в Пловдив изложба с фотоси от гей прайдовете (парадите), които е организирала на целия Балкански полуостров. Изложбата ще бъде реализирана по проект, финансиран със 7 000 лв. от общинската фондация „Пловдив 2019“  и е част от програмата за Европейската столица на културата. Това стана ясно днес на пресконференция на съветниците от „Съюз за Пловдив“ и ВМРО-БНД.

Старейшините от двете политически организации заявиха, че внасят в деловодството на Общинския съвет искане за извънредна сесия за фондация „Пловдив 2019“. По регламент заседанието трябва да бъде свикано до седмица, след внасянето на събраната подписка от 21 съветници от Съюз за Пловдив, Патриотичен фронт, БСП и двамата независими съветници, влезли от квотата на Здравко Димитров.

В дневния ред на сесията съветниците настояват да се направи отчет за дейността на фондацията за първите три месеца на годината, както и за всички проекти от  2017 г. до днес, включително и за проекта на фондация GLAS. „Не на последно място искаме  и оставката на артистичния директор Светлана Куюмджиева“, посочи Стефан Послийски от ВМРО-БНД.

Съветниците ще настояват да стане ясно колко струва откриващото събитие за ЕСК на 12 януари,  а изпълнителният и артистичният директори да предоставят справка за  сключените за този период договори.

Съветниците искат прозрачност в работата на „Пловдив 2019“

„Във фондацията всичко се прави на тъмно. Харчат се милиони за подготовката и провеждането на Европейска столица на културата, но не се вижда ефект. През 2018 г.  „Пловдив 2019“ разполагаше  с 15 млн. лв. бюджет, тази година Общинският съвет гласува още 11 милиона. До този момент фондацията не успя да изпълни една от основните си цели – да на прави хората съпричастни към каузата Европейска столица на културата. Ще запомним само огромните разходи и нулевата прозрачност“, коментира  Дани Каназирева.

На въпрос на DCNEWS ще се искат ли и други оставки, освен тази на Светлана Куюмджиева, Каназирева отговори: „Темата с оставките тепърва предстои, след като изслушаме отчета на фондацията.“

1 2

Подобни статии

Top