Волейболните националки с първа тренировка в Япония (СНИМКИ)

Избраничките на Иван Петков ще играят контрола и срещу местния тим Чайките

Националките на България по волейбол направиха първата си тренировка на японска земя, където водят последните дни от подготовката си за Световното първенство. Тимът, воден от треньора Иван Петков, е в град Окаяма, където ще има три уговорени контролни срещи – две с тима на Доминиканска република, който също е на лагер, както и една с местния елитен тим Чайките.

Българките се срещнаха с Чайките в тяхната зала, където тренираха, и се впечатлиха от няколко неща. Първо – в залата се влиза само с втори чифт маратонки, но не и с такива, с които се ходи навън. Който няма чисти обувки, влиза по чорапи. А на хора от гостуващите отбори дори дават и домашни чехли. Причината е проста – дървеният под лъщи от чистота, а правилата при японците в това отношение са железни.

Второто нещо, което предизвика интерес у нашите, е непрекъснатите подвиквания между състезателките по време на тренировка. Българките си направиха и видеоклипове с този вид нахъсване между японките.

Третото странно за българките нещо бе „системата“ на почистване на игрището по време на тренировка. Тя работи с „чистачки“… самите волейболистки. В отбора на Чайките тренират 29 състезателки и всички се „въртят“ с кърпи в ръце. Докато едните тренират с топка, другите стоят на пост и при всяко падане на колежка на пода, веднага се втурват да попиват мокрите петна. Но това го правят само за своите полета от терена.

За какво става въпрос? Отборът на Доминиканска република пристигна в залата и с японките започнаха да използват едното игрище, като волейболистките на двата тима се редуваха – едните тренират, другите гледат. След това изиграха кратък контролен мач, в който  японките с кърпите чистеха само своето си поле, но не и това на съперничките.

„Чайките“ са отбор от елитната група, като през миналия сезона са играли във второто ниво на местния волейбол, но са се върнали отново при най-добрите, където през новия сезон ще участват 11 отбора. Първенството на страната започва в началото на ноември – малко след края на световното първенство, което завършва на 20 октомври.

По-рано през деня българските волейболистки имаха и занимание във фитнеса, като ползват този на стадиона на местния футболен отбор.

Националките ще играят на световното първенство в група „В“ в Сапоро, където съпернички са последователно отборите на Италия (29 септември), Куба (30 септември), Турция (2 октомври), Китай (3 октомври) и Канада (4 октомври). За следващата фаза се класират първите 4 отбора в четирите предварителни групи, които след това сформират 2 групи по 8 тима.

Снимки: volleyball.bg

Подобни статии

Top