Връчиха наградите „Люсиен Шевалас“

Статуетката, дело на скулптора Цвятко Сиромашки, се връчва за втори път

За втора поредна година бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система, който се провежда под егидата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.

Люсиен Шевалас е човекът, който осъществява парковото строителство на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) – оттогава е запазена градината, известна след това с името Цар Симеоновата градина, създава пловдивската Градска градина – Дондуковата градина до сегашния Природонаучен музей, както и Пепиниерата (Разсадника) при гарата – сега там са тютюневите складове. Ландшафтният архитект е и човекът, който залесява Бунарджика и Сахат тепе. Наричат го „министър на цветята“. През 1901 година е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Тържествената церемония се състоя пред паметника на швейцарско-българския архитект в Цар Симеоновата градина в деня, когато се навършват 100 години от кончината му – 22 октомври.

Конкурсът отличи участници в две категории – за фирми/ландшафтни архитекти, изработили проект за паркоустройство и благоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си.

В началото на церемонията бяха поднесени венци и цветя на паметника, а за живота и делото на Шевалас  говори Цвятко Сиромашки, който е автор на паметника на Шевалас в Цар Симеоновата градина. Негово дело е и Голямата награда в първата категория-  бронзова скулптура, която изобразява Люсиен Шевалас в композиция от растителни видове. Наградата получи ландшафтния архитект Мирела Димитрова-Дуйар за озеленяването на площадното пространство около Епископската базилика на Филипопол. Призът й бе връчен от заместник-кмета Пламен Панов.

„Щастлив съм, че продължаваме една традиция, възродена по инициатива на кмета на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, която популяризира личността и заслугите на Люсиен Шевалас. Ще продължим да подкрепяме тази инициатива, която от тази година вече е част от културния календар на града,. Важно е  да почитаме делото му, защото той е с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив и ако Люсиен Шевалас е „министър на цветята“, нека всички ние бъдем посланици на неговото дело. Нека Пловдив да става по-зелен и по-красив“, заяви зам.-кметът Пламен Панов.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов награди победителя във втората категория – Илия Андонов, който отглежда над 300 рози, вишни, магнолии, чинари, туя и индийски люляк в 3 градинки на улиците „Месемврия“ и „Славянска“. Той получи плакет на район „Централен“, както и градинарски инструменти и посадъчен материал.

1 2

Подобни статии

Top