Връчиха наградите в Конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ - DC news

Връчиха наградите в Конкурса за иновации на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Вижте кои са наградените

Научните изследвания и иновациите са вложения с гаранция за бъдещето на агробизнеса. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации. Тържественото събитие се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 36 иновативни продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса тази година.

„Всеки един от участниците в Конкурса за иновации покрива високите изисквания за креативност. Уверен съм, че внедряването на представените иновативни продукти ще допринесе за ефективността и рентабилността на агробизнеса чрез икономичност и прецизност. Успешното им практическо приложение е основен акцент и една от  най-важните  причини  те да получат  тук, в Международен панаир Пловдив своето поле за изява“, каза при откриването на церемонията доц. д-р Иван Соколов. Той връчи специалните призове на Международен панаир Пловдив на съорганизаторите – АГРОТЕХ и Селскостопанска академия. За дебютното партньорство и принос в обогатяването на програмата на мегафорума бяха наградени с плакет организаторите на Street food fest – „3КО“ ЕООД и „Културно-масова дейност“ ЕООД.

По традиция в началото Академичният съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите връчи наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки”. Приза получи ас. д-р Теодора Илиева от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за изследователски принос в иновативни проекти.  Плакета и грамотата на д-р Илиева  връчи ректорът на Висшето училище – проф. д-р Марияна Иванова.

В категорията „Машини и инвентар за растениевъдството“

диплом за иновативен продукт получи изложителят ВИ БИ ЕЛ ТРЕЙД ООД за електронна косачка за индустриални цели, произведена от чешката компания Raymo Electric. За поредна година БАЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД спечели диплом за разработката на консорциума „Хербицид Хусар Клас“. Електронната система за хранене на свине-майки Schauer Compident на австрийската компания Schauer Agrotronic GmbH, представена от АГРИТОП ЕООД,  получи диплом за иновативен продукт в раздела „Машини и инсталации за животновъдство“. В същия раздел с плакет и диплом за иновация от АГРА 2023 бе отличена немската автоматизирана мобилна ферма за кокошки носачки, представена на агрофорума от ТЕХНО-ИНОКС ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД. В раздела за сортови семена и посадъчен материал бяха отличени две иновативни разработки. За „Хетерозисни хибриди царевица“  Институтът по царевицата – гр. Кнежа получи диплом, а Институт по земеделие гр. Карнобат – плакет и диплом за Пролетен ечемик „Савелия“.

Най-много и успешни иновации бяха излъчени от експертната комисия в раздела  „Торове и препарати за селското стопанство“. С диплом в конкурса бяха отличени АГРОФИН ЕООД за ECO CENTER – Продукти за интегрирана растителна защита – феромони за мониторинг с производител MEZHTRANS MOLDOVA S.R.L, и АМИТИЦА ООД за две разработки –  „Вирусни инсектициди Мадекс, Туин, Хелиовекс, Литровир“ на „Андермат биоконтрол АР“ Швейцария и Микробиален тор „BioSpektrum WG“ с производител UAB Nando –Литва. Плакет и диплом в конкурса грабна ГЛОБАЛ АГРО СЪЛЮШЪН ООД за собствената им иновация  „Био и нанотехнологичен продукт SCS-Nano“. Препаратът „Avail veggies-Тор Npk със защита на фосфора“ на ЕКОДАРПОЛ БОЛКАНС ЕООД и микробиалният тор СУМИТ АГРО РУМЪНИЯ С.Р.Л.-Клон България също спечелиха плакети с диплом.

1 2

Подобни статии

Top