Връчват днес наградата „Стоян Михайловски“ на заслужили учители

Българските учители посрещат гордо и със задоволство от добре свършена работа празника на славянската писменост и култура.

Успехите на образователното дело в България, които са безспорни, са в резултат на упорития и всеотдаен труд на българския учител.

Правителството на Република България започва да формира ефективна политика по доходите на педагогическите специалисти, в резултат на която през последната година са увеличени заплатите на работещите в системата.

Средното увеличение на работната заплата на учителите след последния анекс от края на миналата година е 18.4% по данни на МОН. Увеличени са и някои от допълнителните плащания, които от години не бяха индексирани.

По сигнали, пристигащи в Синдикат „Образование“, някои от образователните институции няма да могат да извършат традиционното допълнително плащане за 24 май. При последните увеличения на заплатите на работещите в отрасъл „Просвета“ не бяха увеличени средствата за материална издръжка и капиталови разходи на образователните институции, което принуди много директори да намалят драстично или да спрат традиционните от 1998г. три плащания към българските учители.

Синдикат „Образование“ предлага правителството на Република България да увеличи средствата за отрасъла до 6% от БВП, за да се обезпечат образователните политики, заложени в новия училищен закон.

Тревога буди и статистиката, че 10% от работещите учители се назначават на срочни трудови договори за 1 година по чл. 68, ал. 1, т.1 от КТ, което ги приравнява на сезонни работници.

Наред с борбата за по-достойно заплащане на учителския труд и издигане статута на професията, Синдикат „Образование“, оценява усилията на българския учител, като за осми пореден път връчва наградата „Учител на годината“ – „Стоян Михайловски“. Най-високият приз се присъжда за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело.

Церемонията по награждаването ще се състои днес, 24.05.2019 г., от 14 ч. в централата на КТ ,,Подкрепа“.

Официални гости на връчването на наградите ще бъдат президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, почетният президент на КТ „Подкрепа“ – д-р Константин Тренчев, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ – Иоанис Партениотис, министърът на МОН – Красимир Вълчев, зам. министрите на МОН – Таня Михайлова и Деница Сачева, кметът на София – Йорданка Фандъкова, Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община,  Мария Минчева – директор Дирекция ,,Образование‘‘ към Столична община, Елеонора Лилова – председател на Държавна агенция за закрила на детето, началникът на РУО София – д-р Ваня Кастрева, проф. Пенкова – директор ДИУУ София и др.

На официалното тържество ще бъдат връчени награди:

– на учители за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело „Стоян Михайловски“;

– на ученици и учители от конкурса за творческа работа ,,На учителя с любов“;

–  на представители от различни институции за отлично партньорство и социален диалог.

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти