Връщаме часовниците с час назад тази нощ, промяната може да отключи депресии

В неделя в 4 часа сутринта местим стрелките 1 час назад и ще се върнем към стандартното астрономическо време, което се нарича още и зимно.

Смяната на времето тази година ще се осъществи на 27 срещу 28 октомври. Зимното време в Европа ще продължи до последния уикенд през март 2019 г.

Според лекарите смяната на времето нарушава биологичния часовник на човека. Необходими са между една и две седмици за адаптация на организма.

Най-тежко понасят промяната децата и възрастните хора с хронични сърдечни болести. Нарушава се сънят, а това може да доведе до стрес, умора и депресия. Има повишен риск за отключване на психични заболявания.

За да преодолеем по-лесно неприятните последици от смяната на стрелките, е добре по възможност да отложим ангажиментите поне първите 1-2 дни, да си осигурим повече време за почивка, като е подходящо да ставаме по новото часово време и да лягаме по старото.
Като цяло е добре да увеличим с час съня си. По-лесно ще преодолеем прехода с витамин C, съветват медиците.

ЕК предлага до април догодина държавите в ЕС да съобщят дали искат да останат „завинаги“ в

лятното или в зимното часово време. Ако Съветът на ЕС и Европейският парламент подкрепят предложението, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.

Засега в северозападната част на Европа преобладават мненията за преминаване към астрономическото време, докато в югоизточната част на континента се предпочита лятното часово време.

Страната ни да приеме зимното часово време за постоянно, искат 48% от българите, а лятното предпочитат 32%. Това показват данни от национално представително проучване , проведено от 28 септември до 5 октомври с 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Независимо какво време изберат, държавите от ЕС се предвижда да не променят повече часа след есента догодина.

 

 

Подобни статии

Top