Връщат двупосочното движение на улица „Съединение“, слагат колчета по „Васил Левски“ в Асеновград

Промяна и оптимизация на  организацията на движение в Асеновград обмисля Общината.

Анализ на движението в Асеновград показва, че най-сериозен е проблемът с паркирането.

Да бъде върнато двупосочното движение по улица „Съединение“ , а с ново решение да се разтовари и обезопаси трафикът на две от най-критичните кръстовища в града  са  част задачите, възложени в новия Генерален план за организация на движението на Асеновград.

Той трябва да бъде разработен в срок от три месеца, а идеята е оптимизиране на организацията на движение на автомобилния транспорт и подобряване на реда за паркиране в Асеновград.

Анализ на движението в Асеновград показва, че най-сериозен е проблемът с паркирането. Най-често се срещат спрени автомобили на нерагламентирани за това места, а водачите не ползват ефективно пространството. Често се паркира напречно и успоредно в нарушение на знаците и сигнализациите по пътя.

„По мое настояване бе направен анализ на транспортната ситуация в града и се потвърди, че най-сериозен е проблемът с паркирането. За паркиране не се ползва ефективно пространството, а водачи си позволяват навлизане в зони, които би трябвало да бъдат безопасни за другите участници в движението – пешеходци и велосипедисти“, обясни кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Промените в  Генералния план за организация на движението трябва да  разтоварят трафика по централните улици „Съединение“, „Марица“ и булевард „България“.

Специално обследване трябва да доведе до нова организация на движение на кръстовището на ул. „Ал. Стамболийски” и ул. „Княз Борис I”. 

От там преминават товарни автомобили тъй като трасето свързва града с Околовръстния път. Затова мястото е опасно от възникване на пътни инциденти.

Екипът от специалисти, който изготвя Плана трябва да предложи и ново решение за преминаване и през пътната връзка между улиците „Иван Асен II“ и „Миньор“. Двете кръстовища са едни от най-натоварените, но регулацията на  движение през тях не е  променяна  от години. “ Ще търсим нова форма за движение по пътя за село Моминско и старият гробищен парк. Дали ще бъде изградено кръгово кръстовище, или друга форма, все още не е уточнено“, каза още Караиванов.

Заради хаотичното пресичане в района на автогарата в Асеновград се предвижда и монтаж на ограничители на  разделителната ивица на улица „Васил Левски“.

Идеята е да има разделителна ограда от светофарите на кръстовището между улиците „Иларион Макариополски“ до „Борислав“, тъй като честото неправилно пресичане на пешеходци в зоната създава опасност от възникване на пътнотранспортни произшествия.

След като бъде готов новият Генерален план за организация на движението ще бъде подложен на обществено обсъждане. Едва тогава документът ще бъде приет и ще влезе в сила.

 

 

 

Подобни статии

Top