Връщат ограничителните мерки срещу COVID-19 в Пловдив, ако се увеличат случаите - DC news

Връщат ограничителните мерки срещу COVID-19 в Пловдив, ако се увеличат случаите

Областният оперативен щаб е в постоянна готовност за действие

„Имаме готовност да увеличим леглата за болни от COVID-19, ако се стигне до завишаване на заболеваемостта и да възобновим ограничителните противоепидемични мерки. Легловата база в момента се поддържа на минимални нива“, съобщи директорът на РЗИ д-р Танчева – Манчева по време на срещата на Областния оперативен щаб (ООЩ), в която участваха директори и представители на болници, Спешна помощ, РЗИ, Областна дирекция на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда, БАБХ, РУО, Българския лекарски съюз и директорът на дирекция „Здравеопазване“ в община – Пловдив д-р Калин Калинов. Областният щаб бе свикан по заповед от 22.07.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в изпълнение на Решение № 518 на Министерски съвет от 15.07.2021 г. за приемане на Национален оперативен план за справяне с COVID-пандемията.

Областният оперативен щаб има готовност за заседание веднага при вдигане на нивата на заболеваемост, за да осъществи адекватна реакция на ситуацията. При заболеваемост от 100 на 100 000 души (оранжева зона) ще бъде предприето първото увеличаване на леглата в болниците. Половината болници в Пловдивска област са със закрити COVID-отделения, но имат готовност да ги възстановят след разпореждане.

„Засега ситуацията е спокойна. От 290 легла за COVID-19, 50 са заети. По-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните“, уточни областният управител и председател на Областния оперативен щаб.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас.

Пловдивска област се движи добре на общия фон. Имунизираните и преболедували  COVID-19 са 22 процента общо, но това съвсем не е достатъчно. Ще се активизира работата на подвижните екипи за имунизация, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

Лекарите поставиха и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу COVID-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват. От Областна администрация поеха инициативата да сигнализират Министерски съвет да бъдат освободени от данък „дарение“ лекарствата и консумативите за COVID-19, които се предоставят на лечебните заведения.

Подобни статии

Top