Вреден ли е побелелият шоколад?

Много често се случва, въпреки че не е с изтекъл срок, когато отворим шоколад вместо добре известният ни шоколадов цвят, той да е побелял или покрит с тънък прахообразен бял слой.

В резултат на честите оплаквания от страна на потребителите германски учени от Хамбург откриха защо шоколадът променя цвета и текстурата си, пише Дарик. 

Защо трябва да ядем шоколад

При повечето изследвани случаи е установено, че причината за побеляването се дължи на съхранението при неправилна температура.

Няма да повярвате коя страшна болест бори шоколада

Когато шоколадът се съхранява на по-висока или по-ниска температура се предизвиква така нареченото „мастно оцветяване“, с други думи появяват се бели частици на повърхността на шоколада.

Затова учените твърдят, че такъв шоколад не е опасен за здравето. Те съветват шоколадът да се съхранява на температура между 16-18 градуса, а вече отвореният шоколад да се консумира по-бързо.

Подобни статии

Top