Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции? - DC news

Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции?

Време ли е за мерки срещу грипа и вирусните инфекции?

Кога е най-подходящото време за профилактика

срещу грипа и острите вирусни инфекции? Този въпрос всеки ден загрижени родители отправят към д-р Анеса Георгиева, началник на детско отделение в УМБАЛ „Пловдив“.

„Въпреки, че все още няма значимо повишение на заболеваемостта, точно сега е подходящото време да се вземат мерки за повишаване на имунитета срещу вирусни заболявания и бактериалните им усложнения. Известно е, че съществуват противобактериални и антивирусни медикаменти и имуномодулатори, които се ползват в различни профилактични схеми. Най-важното е, приемът на тези препарати да бъде назначен от специалист педиатър“, посочи д-р Георгиева.

Тя смята, че именно през октомври и ноември

е най-подходящият момент за прилагането и на противогрипни ваксини. Това също трябва да става след консултация с детски лекар, с цел прецизиране на възрастовите особености на детето, тъй като има огромна разлика, дали то е на 12 месеца, или е на 12 години. При прилагане на противогрипните ваксини е важно да се избират такива за съответния сезон – 2017/2018, тъй като те са съобразени с очакваните видове грипни вируси за него.

1 2

Подобни статии

Top