Време за целувки или не в Световния ден на целувката?

6 юли е обявен за Световен ден на целувката.

Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се отбелязва в различните краища на света, включително с нови рекорди по масово и най-продължително целуване. От 1981 г. Световната здравна организация също се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите, в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга, целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е произлязла от маймуните.

По света се отнасят различно към целувката.

Някои народи я заменят с търкане на носовете. Ескимосите в условията на арктически студ си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия вместо целувка е прието уважително притискане на носа към бузата, като едновременно с това се прави и дълбока въздишка. В Япония пък целуването пред свидетели се смята за крайно неприлично. Именно поради тази причина никога няма да видите целувка в японски филм.

На места целувката се смята дори за престъпление.

В щата Кънектикът например е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат човек.

Целувките по време на пандемията от коронавирус

Не са препоръчителни. Според всички специалисти най-много от коронавируса се съдържа в слюнката. Чрез нея се предават най-различни вируси, включително и вирусът на херпеса. Затова, колкото и да ни се иска, тази година май ще се въздържаме от целувки, дори и в Световния ден на целувката.

Снимка: iStock

Подобни статии

Top