Времето: Астрономическата зима идва със студ и силен вятър

На 21.XII в 17 часа и 59 мин. е зимното слънцестоене и започва астрономическата зима.

През следващото денонощие застудяването ще продължи. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и временно силен северозападен вятър. Облачността над страната ще е променлива, на отделни места в североизточните и планинските райони ще прехвърчи сняг. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 5° и 0°, а максималните – между 0° и 5°. В София минимална температура около минус 4°, максимална – минус 1° до 0°.

В Пловдив и Асеновград ще има променлива облачност до слънчево време. Температурите няма да се променят съществено. Утрото ще е студено с минимални температури около минус 2°. Максималните през деня ще са около 5° над нулата.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над планините

ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Студено време с максимална температура на височина 1200 метра около минус 7°, на 2000 метра – около минус 12°.

Над Черноморието

ще има променлива облачност, на изолирани места по северното крайбрежие ще прехвърчи сняг. Ще остане ветровито с умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 3°-5°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 54 мин. и залязва в 16 ч. 56 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 2 мин.

Луната залязва в 9 ч. и 52 мин. и изгрява в 18 ч. и 46 мин. Фаза: два дена след пълнолуние.

Подобни статии

Top