Времето: Дъжд и гръмотевици, жълт код за опасно време в половин България

Ще бъде предимно облачно.

Ще има краткотрайни валежи от дъжд, които на места, главно в югозападната половина от страната, ще са интензивни; в отделни райони е възможно и да прегърми. Вечерта валежите ще отслабват. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5° и 10°, максималните – между 12° и 17°.

Жълт код е обявен за Пловдивска област и още 15 области в страната. Това са Видин, Монтана, Враца, София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово и Ловеч. За Пловдивско се очакват от 25 до 35 л/кв.м., в отделни, главно планински райони са възможни и повече. Вечерта валежите ще отслабват.

От НИМХ предупреждават за опасност от възникване на поройни наводнения, в резултат на интензивните валежи, комбинирани със снеготопене. Наводнения са възможни в Дунавски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн, като най-голяма опасност синоптиците предвиждат за горните части от водосбора на р. Искър над гр. Нови Искър.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно и дъждовно време. Температурите остават без промяна и минималните сутринта ще са около 8 градуса, максимални – 15 градуса. 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца. Вечерта ще започне да се повишава.

Над планините

ще преобладава облачно време. В много райони ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра – от сняг. На места, главно в планините в югозападната половина на страната валежите ще са значителни. Възможно е и да прегърми. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието

ще е предимно облачно. Още преди обяд ще започнат валежи от дъжд, които ще продължат през целия ден, но ще са предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще бъдат 12°-14°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 09.04.2019 слънцето ще изгрее в 06:56 часа и ще залезе в 20:01 часа. Продължителност на деня 13:05 часа.

На 09.04.2019 луната ще изгрее в 09:26 часа и ще залезе в – часа. Осветеност на диска в 0h UT 13 %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти