Времето: Дъжд, мъгла и температури в широки граници - DC news

Времето: Дъжд, мъгла и температури в широки граници

времето

Времето ще остане облачно и на много места ще има валежи от дъжд.

След обяд в Западна България и Родопската област ще се усилят и ще са значителни по количество. В източните райони ще е почти без валежи. До обяд в западните части на Дунавската равнина ще е почти тихо, отново ще се образуват мъгли; след обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е слаб. В източната половина на страната и крайните южни райони ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, максималните ще са от 5°-6° в северозападните райони до към 15°-16° в източните. През нощта срещу вторник вятърът в повечето райони ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще бъде умерен и с него ще нахлуе малко по-студен въздух. Все още ще превалява, но предимно слабо; от запад на изток валежите ще спират.

Оранжев код за обилни валежи е в сила за четири области в страната, в осем кодът е жълт. Оранжев код е в сила за областите: Благоевград, Кюстендил, Перник и Смолян. Там се очакват значителни валежи от дъжд, над около 1700 метра надморска височина ще вали сняг. Сумарни количества – между 30 и 60 мм.

Жълтият код важи за областите: Пловдив, Пазарджик, Враца, Видин, Кърджали, Монтана, София град и София област. Там се очакват значителни валежи от дъжд, над 1700 метра надморска височина ще вали сняг.

В Пловдив и Асеновград ще ъде облачно и дъждовно. Температурите остават високи за началото на месец януари – минималните около 6 градуса, максимални – до 12°.

Атмосферното налягане е близко до средното и ще се понижи.

Над планините

ще е облачно, мъгливо и с валежи от дъжд, над около 1800 метра – от сняг. Отначало в планините в Западна България, а около и след обяд и в Родопския масив валежите ще се усилят и ще са значителни по количество. Ще духа силен, временно бурен южен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около 0°.

По Черноморието

сутринта ще има и слънчеви часове, но облачността ще се увеличава. През деня ще е почти без валежи, вечерта и през нощта срещу вторник от юг ще завали слаб дъжд. Ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 12°-14°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Слънцето ще изгрее в 07:57 часа и ще залезе в 17:05 часа. Продължителност на деня 9:07 часа.

Луната ще изгрее в 22:53 часа и ще залезе в 11:30 часа. Осветеност на диска в 0h UT 75 %. Фаза на луната: последна четвърт.

Подобни статии

Top