Времето: Дъждовно и снежно, температурите ще се понижават

Под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка

Валежите от юг-югозапад ще се активизират и до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг; ще се образува снежна покривка между 5 и 15 cm. През деня валежите ще продължат и ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична дейност. Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната максималните ще бъдат в сутрешните часове. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1°-0° в Дунавската равнина и високите западни полета до 12°-14° в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. През нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната й половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.

Оранжев код в 3 области за значителни валежи и жълт код в 17 области, сред които и Пловдив, за значителни валежи и силен вятър обяви НИМХ за днес. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон в нашата страна се създава валежна обстановка. В Западния и Централния Предбалкан, високите полета в Западна България, както и в планините ще има валежи от сняг, ще се образува снежна покривка. В останалата част от страната валежите ще са предимно от дъжд. Ще бъде и ветровито, с умерен и временно силен северозападен вятър.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно. Ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 mm, над около 1200 метра – от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър. Минимални температури около 7°, максимални – до 9°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца – още ще се понижи, едва късно вечерта от запад ще започне бавно да се повишава.

Над планините

ще преобладава облачно и мъгливо време. Ще има валежи предимно от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – минус 1°.

Над Черноморието

ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Все още ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13°-15°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 16 ч. 53 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 10 мин.

Луната изгрява в 11 ч. и 09 мин. и залязва в 20 ч. и 12 мин. Фаза: три дни след новолуние.

Подобни статии

Top