Времето: Нахлува студен въздух, жълт код за проливни дъждове в 19 области

Под влияние на преминаващ през страната студен атмосферен фронт времето ще е динамично.

Започналите през нощта от югозапад валежи бързо ще обхванат по-голямата част от страната. В Източна България ще продължи да духа умерен югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в Източна България до 15°-16°. През деня на много места ще продължи да превалява дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места по преминаването на студения атмосферен фронт ще бъдат придружени и с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 8°-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18°-20° на места в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър.

След обяд в северозападната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник под влияние на приближаващ от запад средиземноморски циклон ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана – от сняг.

Жълт код за значителни валежи от дъжд обяви НИМХ в Плодив и още 18 области в Южна и Източна България. В областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали е в сила и предупреждение за много ветровито време.

В Пловдив и Асеновград ще е облачно и дъждовно. На места, главно в планинската част, количествата ще достигнат 20-35 mm. Минималните температури ще бъдат около 9°, а максималните ще достигат до 16°. 

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за ноември – още ще се понижи.

Над планините

ще бъде облачно и на много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра от сняг, като снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра. Ще духа силен и временно бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максимална температура на височина 1200 метра – около 7°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието

ще бъде облачно и дъждовно. На места, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 35 мин. и залязва в 16 ч. 55 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 20 мин.

Луната изгрява в 1 ч. и 18 мин. и залязва в 14 ч. и 19 мин. Фаза: два дни след последна четвърт.

Подобни статии

Top