Времето: Обилен дъжд, сняг и силен вятър в цялата страна - DC news

Времето: Обилен дъжд, сняг и силен вятър в цялата страна

Времето ще е облачно, на места в низините – мъгливо.

Валежи от дъжд ще има на много места в страната. В ранните сутрешни часове в крайните северозападни райони има малка вероятност дъждът да се примесва със сняг и да има заледявания, а след обяд, главно в планинските райони на Южна България ще има и значителни валежи. Преди обяд ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще се усили. В Северозападна България температурите ще са по-ниски, почти без дневен ход: 2°-5°. В останалите райони минималните температури ще са между 3° и 8°, максималните – предимно между 7° и 12°.

Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг обяви НИМХ за Смолянска област, жълт код е обявен за 9 области, като в част от тях дъждът ще преминава в сняг. Това са Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Сливен. Количествата дъжд на места ще достигат между 30 и 40 л/кв.м, в отделни райони и над 50 л/кв.м, а над 1300-1500 м надморска височина дъждът ще преминава в сняг. В Кърджалийско е обявен жълт код и за силен вятър, ветровито, с пориви между 20 и 25 м/с. ще бъде също в Габрово, Велико Търново и Търговище. Жълт код за поледици и сняг ще има във Видин, Враца и Монтана.

В Пловдив и региона ще вали обилен дъжд, като е възможно на места количеставта да достигат между 30 и 40 л/кв.м, а над 1300-1500 м надморска височина дъждът ще преминава в сняг. Минималните температури ще бъдат около 5°, а максималните ще достигат до 11°. 

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, но ще се понижи значително.

Над планините

ще е облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра – от сняг. Главно в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България валежите ще са значителни. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части и ураганен вятър от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието

ще е облачно. Ще има валежи от дъжд, значителни по крайбрежие. Преди обяд ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 9°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3 бала, в северните райони – 4 бала.

Слънцето ще изгрее в 07:56 часа и ще залезе в 16:59 часа. Продължителност на деня 9:02 часа.

Луната ще изгрее в 15:03 часа и ще залезе в 05:16 часа. Осветеност на диска в 0h UT 95 %. Фаза на луната: пълнолуние.

Подобни статии

Top