Времето: Облачно, дъждовно и ветровито

времето

Жълт код за проливни дъждове и силен, на места бурен вятър

Под влияние на преминаващ южно от България средиземноморски циклон, днес ще преобладава облачно време. В югоизточната половина от страната ще има валежи от дъжд, значителни в централните и източните части на Южна България.

Синоптиците от НИМХ са обявили жълт код за проливни дъждове за 7 области, сред които Пловдив и Пазарджик.  Очаквани количества – до 25 л/кв.м. Най-много дъжд се очаква в Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас където прогнозата е за 35 до 50 л/кв. м.

Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. В 7 области от страната е обявен жълт код за силен вятър. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, където поривите може да достигнат до 18-20 м/сек.

Минималните температури ще са предимно между 7° и 12°, а максималните ще са от 16° – 18° на места в Северна България до 10° – 12° в южните райони от страната.

В Пловдив и Асеновград времето ще е облачно и ще превалява дъжд. Минималната и максимална температури ще бъдат в близки граници – от 10° до 13°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Значителни ще са валежите в Родопите, Странджа и Сакар. Ще духа силен и бурен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 5°.

По Черноморието

ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи от дъжд, значителни – по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 16°-18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Температурата на морската вода е 21° -23°.

Подобни статии

Top