Времето: Облачно с валежи, сахарски прах ще промени цвета на небето и дъжда

времето

Над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна.

В много райони в равнините и низините видимостта отново ще е намалена, а на отделни места и ще преръмява. По-съществени разкъсвания на облачността ще има главно преди обяд над Югозападна България. Ще духа слаб вятър, който след обяд в източната половина на страната ще започне да се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°; дневните покрай Дунав ще са по-ниски: 7°-9°, в останалата част от страната максималните ще са между 12° и 17°.

С пренос от запад-югозапад през Централна Европа и Централното Средиземноморие, през следващото денонощие и над България ще достигне част от сахарския прах, което ще доведе до промяна във вида на небето, а вграждането на този прах в облачността – до оцветени валежи през нощта срещу понеделник.

В Пловдив и Асеновград времето ще бъде облачно, а температурите по-ниски. Минималните ще са около 3°, а максималните ще достигат до 11°. 

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава.

Над планините

облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, на отделни места ще има и слаб валеж от дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

По Черноморието

ще е мъгливо, на отделни места с ръмежи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, който вечерта ще започне да се ориентира от югозапад, ще се усили до умерен и с него видимостта ще се подобрява. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението но морето ще е 1-2 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 34 мин. и залязва в 17 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 14 мин.

Луната изгрява в 4 ч. и 3 мин. и залязва в 13 ч. и 14 мин. Фаза: три дни след последна четвърт.

Подобни статии

Top