Времето: Облачно, ще вали сняг, очаква се и да натрупа

времето

Обстановката продължава да се усложнява

Днес под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, с център над крайните южни райони от Гърция и антициклон на север, метеорологичната обстановка у нас ще продължи да се усложнява. Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Значителни ще са количествата в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка. С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход – между минус 1° и 4°. След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат.

Жълт код за продължаващи значителни валежи от дъжд, които в по-голямата част от страната, включително и в Пловдивско, със застудяването, ще преминат в сняг обяви НИМХ за почти цялата страна. Ще се образува снежна покривка, съществена в Предбалкана и Рило-Родопската област. В комбинация с умерен и силен североизточен вятър по планинските проходи ще се образуват навявания. Дневните температури в Североизточна България ще останат отрицателни. Сумарните количества на валежите за цялата обстановка (двете денонощия с предупреждения, 10 и 11 януари 2022 г.) ще бъдат между 15 и 25 mm, на места в Западна и Южна България до 45-60 mm. Снежна покривка в Предбалкана – до 15-20 cm, в Странджа и Сакар – до около 10 cm, в Родопската област – до 40-45 cm.

В Пловдив и Асеновград дъждът в равнинната част от областта със застудяването в нощните часове ще преминава в сняг; в планинските райони от областта ще вали сняг и ще продължи да се натрупва снежна покривка. Количества: между 15 и 25 mm, в планинскита част до 30-35 mm. Снежна покривка в планината – между 15 и 35 cm. Ще духа умерен и силен вятър от североизток – ще има условия за виелици. Температурите ще са около 2° – без дневен ход. 

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток. По планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра – около минус 7°

Над Черноморието

ще е облачно с валежи от дъжд и сняг, значителни по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са между 1° и 5°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 56 мин. и залязва в 17 ч. и 12 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 16 мин.

Луната залязва в 1 ч. и 58 мин. и изгрява в 12 ч. и 47 мин. Фаза: два дни след първа четвърт.

Подобни статии

Top