Времето: Облаци, дъжд и бурен вятър почти в цялата страна

времето

Облачността ще е по-често значителна.

Превалявания ще има на места в западната половина от страната. По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област. Над по-голямата част от страната ще духа умерен, в Източна България и северно от планините силен поривист вятър от юг-югозапад. Температурите ще останат високи за периода. Минималните ще са между 4° и 9°, а с усилването на южния вятър максималните ще достигнат 15° и 20°. По-ниски ще са температурите в крайните северозападни райони: 9°-10°, където ще остане почти тихо и на много места видимостта ще е намалена.

Жълт код (предупреждение от първа степен) за силен поривист югозападен вятър обяви НИМХ за източната половина от страната и в подножието на северните склонове на планините. Поривите в източната половина от страната ще достигат 25-30 m/s, в Западна България, с изключение на северозападните райони и Горнотракийската низина, както и в подножието на северните склонове на планините – 20-25 m/s.

В Пловдив и Асеновград времето ще бъде променливо. Ще има облаци и дъжд, в южната част на областта (в подножието на северните склонове на планината) ще духа силен вятър с възможни пориви до 20-25 m/s. Минималните температури ще бъдат около 5°, а максималните ще достигат до 17°. 

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Над планините

облачността ще е променлива, по-често значителна, на отделни места ще има слаби валежи от дъжд, по най-високите части – от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра – около 1°.

По Черноморието

облачността ще е значителна. Ще духа умерен временно до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 16° и 19°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 33 мин. и залязва в 17 ч. и 49 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 16 мин.

Луната изгрява в 5 ч. и 10 мин. и залязва в 14 ч. и 8 мин. Фаза: три дни преди новолуние.

Подобни статии

Top