Времето: Облаци, дъжд и жълт код за силен вятър в 10 области

На места поривите ще са до 24 м/сек.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен и силен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и след обяд на много места в България отново ще превалява дъжд. Минималните температури ще са от 5° – 7° в западните райони до 10° – 12° на изток. Максималните температури ще са от 7° – 9° в Северозападна България до 13° – 15° в източните райони от страната, където преди обяд все още ще духа умерен южен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен в Пловдив и още 9 области на страната. Това са Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Плевен, Видин, Монтана и Враца. В тях ще духа силен вятър от запад-северозапад със средна скорост 14-19 м/с, с пориви до 24 м/с. Температурите ще се понижат и в комбинация със силния вятър усещането ще е за по-студено време.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно и ветровито, ще превалява и дъжд. Минималната температура ще бъде около 7°, а максималната ще достига до 13°. 

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца и ще се понижи още.

В планините

ще духа силен, по високите и открити части – бурен вятър от западната четвърт. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг, под около 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максимална температура на 1200 метра – около 6°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието

облачността ще е променлива, често значителна и в следобедните часове главно по южното крайбрежие ще превали дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури – между и 12°-15°. Температурата на морската вода е 12° – 13°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето ще изгрее в 07:54 часа и ще залезе в 16:57 часа. Продължителност на деня 09:03 часа.

Луната ще изгрее в 03:28 часа и ще залезе в 14:29 часа. Осветеност на диска в 0h UT 20 %. Фаза на луната: след последна четвърт преди новолуние.

Подобни статии

Top