Времето: Обявиха червен код заради силен вятър в пет области, страната е в жълто и оранжево - DC news

Времето: Обявиха червен код заради силен вятър в пет области, страната е в жълто и оранжево

Ще се задържи много ветровито, по северните склонове на планините с особено силен и поривист южен вятър – фьон.

Облачността ще е променлива, по-значителна над планините и на места главно по южните им страни ще превали. Вечерта над западните части ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен. Температурите остават високи, минималните ще са между 9° и 14°, максималните – между 16° и 21°, в районите със силен фьон и малко по-високи. В София минимална 10°, максимална – около 18°.

Червен код за пет области обяви НИМХ за бурен южен вятър – фьон. Това са областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където в южните части поривите на вятъра ще са до 35 m/s. В областите Видин, София-град, София-област, Кърджали, Хасково, Разград и Търговище предупреждението е от втора степен (оранжев код) с пориви на вятъра до 29 m/s. В област Видин има предупреждение от втора степен и за значителни валежи до 25-30 mm. В останалите 16 области, включително и за област Пловдив, предупреждението е от първа степен (жълт код) с пориви на вятъра до 20 m/s.

В Пловдив и Асеновград времето остава без съществена промяна. Ще има променлива облачност, а на места ще бъде ветровито със силен и поривист южен вятър – фьон, с пориви по северните подножия 19-24 m/s. Минималните температури сутринта ще са около 7°, максималните – около 16°.

Атмосферното налягане ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца.

В планините

ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 2°.

Над Черноморието

облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9° – 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 53 мин. и залязва в 17 ч. и 21 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 28 мин.

Луната в София изгрява в 5 ч. и 41 мин. и залязва в 14 ч. и 20 мин. Фаза на луната: два дни преди новолуние.

В петък

валежите ще обхванат страната, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места.

През нощта срещу събота,

с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат. След краткотрайно разкъсване и намаление на облачността още сутринта в събота от югозапад тя отново бързо ще се увеличи. На много места ще има и валежи, в Западна България – и от дъжд, и от сняг, в Източна – от дъжд. Температурите ще са в широки граници – минимални от около минус 2° в отделни райони в Западна България до 6°-8° на изток, максимални – от 4°-9° в Западна България до 12°-14° в Източна.

Подобни статии

Top