Времето: Опасно време в почти цялата страна, оранжев код за силни валежи в 6 области

времето

В Родопите ще има цветен снеговалеж!

Ще бъде облачно с валежи от дъжд, значителни на много места, главно в Южна България. През деня в Северозападна България, а след обяд и в източните райони валежите временно ще спрат. В Източна България, а през нощта и по долината на Струма ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Минималните температури ще бъдат от минус 1° в Северозападна България, където ще има и поледици, до 10° в югоизточните райони. Максималните отново ще се в широки граници – от 4° в северозападните до 13°-14° в източните райони.

Оранжев код за значителни валежи е в сила за 6 области в централните и югоизточните райони от страната. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора и Сливен. В четири от тях кодът е и за силен вятър – Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.  В други 8 области е обявен жълт код. Това са Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Бургас. В 5 от областите в Северозападна България пък е обявен жълт код за поледици. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч.

 

В Пловдив и Асеновград е обявен жълт код за опасно време. Ще бъде облачно и дъждовно. Минималните температрури ще бъдат близки до максималните и сутринта стойностите на термометъра ще отчитат 7°. Дневните максимални стойности обаче няма да надвишат положителните 9°. 

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

В планините

ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1200-1300 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са значителни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието

ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 13°-14°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето ще изгрее в 7:47 часа и ще залезе в 16:52 часа. Продължителност на деня 9:05 часа.

Луната изгря в 2:15 часа и ще залезе в 14:18 часа. Осветеност на диска в 0h UT 25.6 %. Фаза на луната: след последна четвърт преди новолуние.

Подобни статии

Top