Времето: Предупреждават за опасно време! Започват снеговалежи

Започналото от запад заоблачаване ще продължи и ще обхване цялата страна.

Преди обяд в Западна България ще завали слаб сняг, а до вечерта валежи ще има и в Южна и в Източна България. В западните и планинските райони след обяд снеговалежът ще се усилва. Вятърът ще се преориентира от юг, като в западните райони ще е слаб, в централните, източните и северно от планините – умерен до силен. С него температурите бързо ще се повишат, по-съществено вечерта и през нощта срещу четвъртък.

В южните и източните части на страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг. В районите, в които има снежна покривка и валежът е от дъжд, ще има условия за заледявания. В крайните югоизточни райони ще има значителни количества дъжд. Минималните температури ще са предимно между минус 9° и минус 4°, а преобладаващите максимални – между 0° и 5°.

НИМХ обяви предупреждение от първа степен, жълт код, за нови снеговалежи в области София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград, както и планинската част на областите Пазарджик и Пловдив. След обяд снеговалежите ще се усилят и до полунощ новата снежна покривка ще е 5-10 см, повече в планинските части на областите.

В Пловдив и Асеновград ще бъде облачно, възможни са слаби валежи от сняг. В планинските райони снеговалежът ще бъде по-обилен. Минималната температура ще бъде минус 5°, а максималната ще достига най-много до 2°. 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца. С приближаването на средиземноморски циклон ще продължи да се понижава.

1 2

Подобни статии

Top