Времето: Проливни дъждове и гръмотевици в Западна България, силен вятър в Източна - DC news

Времето: Проливни дъждове и гръмотевици в Западна България, силен вятър в Източна

Времето ще бъде предимно облачно.

Валежната зона ще се премества на изток и главно в югоизточните райони на места валежите ще са интензивни. По преминаването на фронта са възможни и гръмотевици. През нощта и преди обяд в Източна България и северно от планините ще продължи да духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Утре, отначало в западната част на Дунавската равнина, а до края на деня навсякъде, ще се обърне от северозапад и ще нахлуе сравнително по-студен въздух. Сутрешните температури ще са сравнително високи между 8° и 13°; в София – около 9°, през деня ще достигнат 11°-16°, в югоизточните райони до 20°, в София – около 11°, но ще се понижават. След обяд от северозапад валежите ще спират, по-късно и облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Оранжев код обяви НИМХ за област Благоевград заради значителни валежи. В други 8 области от Западна България предупреждението е от първа степен (жълт код), а в област Благоевград – от втора степен (оранжев код). В 12 области, главно от Източна България е в сила предупреждение от първа степен (жълт код) за силен вятър, а в две от тях – и за значителни валежи.

В Пловдив и Асеновград днес ще вали дъжд, но ще остане сравнително топло. Минималните температури ще са около 12°, а максималните ще достигат до 16°.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

В планините

ще бъде облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от дъжд, отначало само по най-високите части от сняг, но с понижението на температурите сняг ще вали и на по-малка надморска височина – над около 1600 метра. След обяд валежите ще отслабват и спират, привечер от запад-северозапад и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който по-късно през деня ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра – около 1°.

По Черноморието

ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни след обяд главно в южните райони. Възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но след обяд ще отслабва.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 26 мин. и залязва в 16 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 32 мин.

Луната в София изгрява в 4 ч. и 14 мин. и залязва в 15 ч. и 34 мин. Фаза на луната: три дни преди новолуние.

Във вторник и сряда

ще се задържи сравнително топло за периода. Ще остане доста динамично, с чести промени на вида на небето. Първия ден ще е почти без валежи, тогава ще има и по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът временно ще отслабне, ще придобие южна компонента и до вечерта отново ще се усили. През втория ден ще има и валежи, в равнинната част от страната – от дъжд, на места временно ще са умерени и силни. В източната половина от страната вятърът ще остане юг-югозападен, през по-голямата част от деня ще е умерен до силен.

Подобни статии

Top