Времето: Проливни дъждове с гръмотевици и силен вятър - DC news

Времето: Проливни дъждове с гръмотевици и силен вятър

времето

През страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт.

Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София около 7°. След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° из високите западни полета и Централен Предбалкан, до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце, в София около 9°.

Оранжев код обяви НИМХ за 7 области в страната и жълт код в 17 области за краткотрайни, временно интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия и за градушки. В Западна България ще се усили северозападният вятър, в югоизточните райони отначало ще е от югозапад, но по-късно и там ще се ориентира от северозапад.

В Пловдив и Асеновград ще има променлива облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия и за градушки. Количества на валежите ще са около 20-35 mm, в планинските райони – 30-50 mm. Минималните температури ще бъдат около 11°, а максималните ще достигат до 15°. 

Атмосферното налягане ще се повишава и в края на денонощието вече ще е близко до средното за месеца.

В планините

ще настъпи рязка промяна на времето. До обяд преобладаващият вятър все още ще е югозападен и валежи ще има на места в масивите от Западна България. След обяд с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Ще започнат повсеместни валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централен Балкан. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра около 2°, но до края на деня бързо ще се понижат.

Над Черноморието

облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд, отначало в северните райони, ще започнат валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. До вечерта ще обхванат и южните райони, а през нощта срещу понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб от запад-югозапад, а през деня ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури от 14°-15° на север от н. Калиакра, до 22°-23° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето изгрява в 6 ч. и 55 мин. и залязва в 20 ч. и 1 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 6 мин.

Луната залязва в 4 ч. и 2 мин. и изгрява в 13 ч. и 1 мин. Фаза на луната: един ден след първа четвърт.

Подобни статии

Top