Времето: Проливни валежи, на места може да има и наводнения

Под влияние на средиземноморски циклони метеорологичната обстановка ще се усложни.

Първият средиземноморски циклон ще се изтегли на изток-североизток и в цялата страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната валежите ще продължат и на места ще бъдат значителни. Преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България.

След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг.

Сумарно за обстановката се очакват значителни количества – между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm. Температурите ще бъдат без съществен дневен ход, предимно между 3° и 8°. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

НИМХ издава предупреждение за значителни валежи.

В Югоизточна България предупреждението е от втора степен (оранжев код), а в останалата, по-голяма част от страната – от първа степен (жълт код). В западната част на Предбалкана и високите полета на Югозападна България дъждът ще преминава в сняг. Сумарни количества на валежите между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm. В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения.

В Пловдив и Асеновград ще вали през целия ден. Валежите ще са значителни, предимно от дъжд, като сумарните количества ще са между 15 и 35 mm. Температурите ще са около 8°-9°, без дневен ход. 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава.

Над планините

ще бъде облачно, мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието

ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 m/s и с него ще нахлува студен въздух. Температурите на въздуха ще бъдат 8°-9°. Температурата на морската вода е 8°. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Слънцето изгрява в 7 ч. и 04 мин. и залязва в 19 ч. и 56 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 56 мин.

Луната изгрява в 3 ч. и 02 мин. и залязва в 11 ч. и 53 мин. Фаза: последна четвърт.

Подобни статии

Top