Времето: Рязка промяна, идва студ и сняг - DC news

Времето: Рязка промяна, идва студ и сняг

времето

Настъпва съществена промяна на времето.

Вятърът ще започне да се ориентира от североизток, ще се усили и ще е умерен, в Северна и Източна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, който с понижението на температурите, утре вечерта и през нощта срещу понеделник, в Североизточна България, Предбалкана и високите полета в Западна България ще се примесва или ще преминава в сняг.

На много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта – между 8° и 13°, в София – около 10°, а привечер – от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони, в София – около 3°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.

В Пловдив и Асеновград времето рязко ще се промени и ще посрещнем Цветница с дъжд и много по-ниски температури. Максималните ще са около 10 градуса. Минималните ще се повишат и ще бъдат около 9 -10 градуса,

Атмосферното налягане е близко до средното за април и слабо ще се понижи.

В планините

ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг, сутринта под около 1200 метра – от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще се образува снежна покривка. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

По Черноморието

ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта ще са 10°-14°, а привечер 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 43 мин. и залязва в 20 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 26 мин.

Луната в София залязва в 7 ч. и 8 мин. и изгрява в 21 ч. и 11 мин. Фаза на луната: един ден след пълнолуние.

Подобни статии

Top